преустройство на апартамент

Покупката на жилище попада сред житейските приоритети на българите. Използването на жилище под наем все още се възприема като временно решение и е подходящо най-вече за студенти или за млади, наскоро завършили университет хора. Въпреки значителното нарастване на цените на жилищата, за българите е важно притежаването на собствено жилище. Същевременно се наблюдава и завръщането на старите апартаменти на пазара на недвижими имоти, особено такива в квартали с добра инфраструктура, детски градини и училища. Покупката на старо жилище неизменно е свързана с ремонт, а често и с цялостно преустройство на апартамента в зависимост от състоянието му и желанието на собственика. За да се избегне надхвърлянето на бюджета и постигне превръщането на жилището в желания дом е нужно предварителна организация и план за действие в няколко стъпки.

Изготвяне на план за преустройство на апартамент

Преди да стартирате какъвто и да е ремонт или преустройство на апартамент е необходимо да се изготви план за действие. Първоначално е добре да се уточни в какъв срок собственикът желае да влезе в жилището. Има значение дали той е 6 месеца или 2 години. Зависи основно от финансовото му състояние, дали живее под наем, дали е жилището е закупено с кредит, условията в които живее към момента, семейното му състояние.
На второ място е оценката на състоянието на жилището, особено за старо жилище. Има ли мебелировка, каква част от нея ще се използва и каква ще се изхвърли, ще се запази ли настоящото разпределение на стаите или ще се прави преустройство. Пример за такова е изкъртване на стената между кухнята и дневната, и образуване на едно голямо помещение, което да съчетава функциите на предишните. Друг пример е изместване на кухнята на терасата, което предполага затварянето ѝ.
На следващо място е бюджетът, с който разполага собственикът. Добре е той да бъде разбит по етапи на изпълнение.

Наем на контейнер за строителни отпадъци

Обикновено, при стари жилища, се започва с изхвърлянето на непотребните мебели и разчистването на терена за работа. След това се преминава към санитарните помещения – бани и тоалетни. Това са помещенията, които отнемат най-много време, ресурси и пари. Паралелно с работата по тях се прави и смяна на дограмата, ако е нужно. Дограма, бани, тоалетни, фаянс, къртене, изхвърляне на непотребните мебели, всичко това води до генериране на огромно количество отпадъци. Тези отпадъци не могат да се оставят нито в кофите за общия боклук, нито до тях. Някои от отпадъците са обемисти, като гардероби, стара техника, печки, абсорбатори, трети са строителни. Нужно е да се намери превоз и да се извозят до определените за тях сметища. Тук на помощ идва услугата наем на контейнер за строителни отпадъци, където да се изхвърлят всички боклуци от ремонтни дейности.
Дограмата е сменена, баните са готови, теракот, гранитогрес са положени, стените и таваните са боядисани, идва ред на обзавеждането. Не е за пренебрегване консултацията с интериорен дизайнер. Тя може да спести пари и да даде интересни идеи, които да превърнат жилището в желаното от собственика място. На пазара има и специфични програми и ресурси, с които всеки може да проектира жилището си.